چای کرک چیست و چه تفاوتی با چای ماسالا دارد!
به گزارش وبلاگ گل یخ، شاید نام چای کرک یا چای کراک برای شما نا آشنا باشد و یا شاید هم در شهرهای جنوبی کشور این چای خوشمزه را میل کرده باشید. چای کرک یکی از انواع چای است که به دلیل همسایگی با کشور هند بیشتر در شهر های جنوبی کشور مصرف می شود.
البته کسانی که به جنوب سفر کرده باشند به خاطر طعم متفاوت و خوشمزه این چای، آن را با خود به شهر های دیگر هم آورده اند. به همین ترتیب، این نوع خاص چای در بخش های مختلف کشور معرفی شده و محبوبیت پیدا کرده است.
ساکنان شهر های جنوبی این چای را بیشتر از چای سیاه مصرف می کنند و در زبان عامه به آن شیر چای یا چای هندی می گویند.
چای کرک یا کاراک چای یک نوع چای هندی است که به خاطر طعم اسپایسی و بافت کرمی آن در خاورمیانه و خصوصا در ناحیه خلیج فارس محبوبیت زیادی پیدا کرده است. کرک در زبان هندی به معنای، قوی است و ترکیب چای کرک به معنای چای قوی است که به خاطر ترکیب انواع ادویه های تند در این چای به این نام شناخته شده است.
این چای در هند، قطر، پاکستان، امارات متحده عربی و کشورهای عربی و خاورمیانه معروفیت بیشتری دارد و از جوشاندن شیر، شکر و ادویه هایی که شامل دارچین، هل، زنجبیل و … تهیه می گردد تا زمانی که نوشیدنی فوق العاده، تسکین دهنده و معطر به دست آید. در کشورهایی مانند امارات، چای فوری کاراک بسیار محبوب است و در کافه ها در تمام طول شبانه روز مصرف می گردد.
تاریخچه چای کرک
تاریخ اصلی این چای به هند باز می گردد اما اگر بخواهیم تاریخچه اصلی آن را بررسی کنیم متوجه می شویم که این چای در دهه های 1950 تا 1960 از طریق کارگران مهاجر پاکستانی و هندی به قطر آورده شده و سپس از آنجا به سایر بخش های آسیا خصوصا خاورمیانه، کشور های حاشیه خلیج فارس، عربستان، امارات و سایر کشور های عربی معرفی شده است.
خواص چای کرک
این چای با طعم زنجبیل برای بهبود هضم بسیار مناسب است. از سیستم ایمنی بدن حمایت می کند و حاوی آنتی اکسیدان و ضد التهاب است. بهتر است در زمان استراحت کاراک چای مصرف گردد زیرا باعث طراوت فکر می گردد که به نوبه خود انرژی و بهره وری را افزایش می دهد.
به طور معمول یک فنجان چای کراک در مقایسه با یک فنجان قهوه معمولی مقدار کمتری کافئین دارد. در زمان آنفولانزا و سرماخوردگی معمولی، یک فنجان چای کراک به کمک می آید، زیرا فورا احساس بهتری به فرد می دهد و احتقان بینی را درمان می کند. اگر احساس خواب آلودگی می کنید، از این چای شیرین و تند فوری کراک لذت ببرید و در کمترین زمان ممکن با فکری تازه به سر کار خود بازگردید.
وجود ادویه هایی مثل زعفران، هل، جوزهندی و دارچین باعث شده است که این چای خاصیت آنتی اکسیدانی بالایی داشته باشد و ضمن تقویت سیستم ایمنی به بدن کمک کند که در مقابل رشد سلول های سرطانی مقاومت نشان دهند.
علاوه بر این، چای کراک دارای ترکیبات محرک انسولین است که به تنظیم سطح قند خون و کاهش ریسک ابتلا به بیماری های دیابتی کمک می کند.
اگر در ترکیبات چای کراک از زنجبیل هم استفاده شده باشد، مطمئن باشید که خواص ضد التهابی آن، گردش اکسیژن در اعضای گوارشی شما را بهبود می دهد و با کمک هل مانع بروز مسائل گوارشی در فرد می گردد.
از جمله معایب مصرف بیش از حد چای کراک می توان به خاصیت افزایش وزن آن به دلیل وجود ترکیباتی مثل شکر و شیر اشاره کرد. علاوه بر این، به دلیل وجود کافئین در چای کراک، مصرف بیش از حد آن منجر به فشار خون بالا، اضطراب، اختلالات خواب و … می گردد. توصیه می گردد این چای را صبح و یا در طول روز مصرف کنید.
ترکیبات و ویژگی های طعم چای کرک
چای کرک یا کراک از ترکیب چای سیاه با شیر بخارشدهِ غیر شیرین، شکر و ادویه هایی مانند هل، دارچین، میخک، جوز هندی و حتی پودر زعفران تهیه می گردد.این چای طعم قوی، شیرین، کرمی و تند دارد و معمولا به صورت گرم سرو می گردد.
به خاطر طعم خاص و طبع گرم خاص خود در کشور های عربی محبوبیت زیادی پیدا کرده است و حتی می توان آن را در منوی کافه ها و رستوران های دبی و ابوظبی هم پیدا کرد. این چای به خاطر خواص آرامش بخش و طبع گرم آن برای مصرف در ماه های سرد سال توصیه می گردد.
طرز تهیه چای کرک
برای تهیه چای کراک در یک ظرف آب، چای کیسه ای، ادویه های مخصوص و شکر را اضافه کنید و تا زمانی که این ترکیب به جوش می آید آن را هم بزنید. سپس شیر بخارشده را اضافه کنید و پس از کم کردن شعله گاز، این ترکیب را تا 5 دقیقه دیگر هم بزنید. وقتی شیر چای یا چای کرک شما آماده شد، آن را در فنجان های سرو کنید.
اگر از طعم چای کراک لذت بردید و زمان لازم برای درست کردن آن را نداشتید، می توانید ساشه های آماده چای کراک را از بازار تهیه و نوش جان کنید.
چای کرک با چای ماسالا چه تفاوتی دارد؟
افراد تصور می کنند که چای کرک با ماسالا یکی است. اما در واقع تفاوت هایی بین این دو چای وجود دارد.
از نظر طعم باید گفت که چای کرک نسبت به چای ماسالا معمولی طعم سبک تری دارد، چون در ترکیبات ماسالا از ادویه های تند بیشتری استفاده شده است. به همین دلیل ماسالا طعم خاص تر و قوی تری نسبت به چای کرک دارد. اما چای کرک طعم ملایم تر و حالت خامه ایی دارد و تندی ان بسیار کم و قابل تحمل است.
منبع: هفت گنج